Lupapisteessä hakemuksessani on määriteltynä maalämpökaivon ohjeellinen minimietäisyys seuraaviin:
Rakennus Minimietäisyys
3 mOmat vesi- ja viemärijohdot Minimietäisyys
3 mOmat lämpöjohdot Minimietäisyys
3 mMuut vesi- ja viemärijohdot Minimietäisyys
5 mMuut lämpöjohdot Minimietäisyys
5 mTontin raja
7,5 mToinen lämpökaivo Minimietäisyys
15 mRengaskaivo Minimietäisyys
20 mHarmaat jätevedet purkupaikka Minimietäisyys
20 mWC jätevedet purkupaikka Minimietäisyys
30 mPorakaivo Minimietäisyys
40 mRakennus Minimietäisyys
3 m on ymmärrettävää jo tulvavaaran takia, mutta jos rakennukseen kuuluu terasseja ilmeisesti tuo lasketaan terassin reunasta eikö vain? Voitaneen myös ajatella että räystäs saa olla 3 metriä lähempänä maalämpökaivoa, koska siinä tulee linnuntietä lisämatkaa maanpintaan. Am I right?
Omat vesi- ja viemärijohdot Minimietäisyys
3 m meenee vaikeaksi toteuttaa, koska ilmeisesti tuohon lasketaan myös hulevesiviemärit ja lasketaankohan salaojatkin ehkä jopa tontin tajalla kulkeva ojarumpu. Taas joutuu pistämään kaivoa kauemmaksi talosta ja lähellä oleva talousrakennus ränneineen vaan pahentaa asiaa.
Omat lämpöjohdot Minimietäisyys
3 m mitähän nämäkin voisivat olla, jos kaukolämpöä ei ole mailla halmeilla ja itsellä on tulossa vain maalämpö?
Muut vesi- ja viemärijohdot Minimietäisyys
5 m. Mitkä muut? Johan tuossa edellisessä Omat vesi- ja viemärijohdot oli vaikeuksia määrittää mitä tähän kuuluu. Onko tässä ajatusvirhe Lupapisteen tekijäillä ja tarkoittavat
Muiden vesi- ja viemärijohdot vai tarkoitetaanko tässä nyt sitten hulevesiviemäreitä, salaojia, ojarumpua?
Muut lämpöjohdot Minimietäisyys
5 m Samat pohdinnat kuin edellisessä.
Tontin raja
7,5 m. Nuo kaikki muut yllä mainitut olisi helppo toteuttaa ilman tätä sääntöä. Nyt kun on pistänyt kaiken 3-5 mertin päähän noista edellä mainituista ja on varma että maan alla ei mene mitään, niin sitten huomaa että onkin mennyt alle 7,5 metrin läheisyyteen rajaa. Sivulla:
http://www.techeat.fi/porakaivo-yleisimmat-kysymykset/ lukee seuraavasti "Useimmat kunnat suosittelevat, että etäisyys olisi 8 metriä tontin rajalta.
Poikkeustapauksia ovat kunnalliset tiet ja viheralueet, joiden ollessa kyseessä etäisyys tontin rajalta voi olla pienempi.". Mikähän on tämän lähde? Minun tapauksessani puolet tontin rajoista on kiinni kunnallisessa tiessä (kulmatontti). Kuinka lähelle tätä saa porata?
Vaihtelevatko nuo lupapisteestä otetut määräykset kunnittain eli onko jollain jotain muita minimietäisyyksiä siellä kun mitä olen tuonne alkuun kirjoittanut?
Lyhyen yhteys maalämpökaivolta maalämpöpumpulle on useimpien tavoite itsellä se oli 5 metrin luokkaa ennenkö aloin tuojottamaan noita, mutta jos noita kirjaimellisesti noudatetaan pitäisi maalämpökaivo sijoittaa niin kauas joka ainosta hulevesiviemäristä, rännistä ja ties mistä, että lopulta ne ovat tontin yksinäisessä kulmassa siten että yhteys on jotain 18 metrin luokkaa ja linnuntietä kulkisi talon perustusten alta/läpi. Tämä ei varmaan ole suotavaa?
Kannattaako pistää vain pistää hakemus menemään ja perustella noiden kohtien huomautukset kenttään miksi ei saavuta minimietäisyyttä vai täytyykö tässä yrittää tavoitella täydellistä noiden ohjeellisten arvojen noudattamista?
Kun tätä foorumia lukee, niin moni mainitsee että heillä on maalämpökaivo 2 metriä rakennuksesta. Ilmeisesti eivät ole olleet huolissaan sen tulvivan tai kylmäaineen vuotavan juomaveteen tai pohjavesiin.
Joku sanoi että pitää sijoittaa sinne missä on eniten kaatoa tulvavaaran takia, mutta jos sijoittaa tontin alimpiin kohttiin, siitä huuhtoutuu todennäköisemmin sadevesiä yli ja sadevesiä ja pohjavesiä ei saa sekoittaa.
Dokumentissa "Kysymyksiä kaivon sijainnista - Ymparisto" sanotaan näin:
"Kallioporakaivon sijoitukseen vaikuttaa lähinnä kallioperän rakoilu. Kalliopohjavettä on todennäköisimmin kallioperän runsaasti rakoilleissa vyöhykkeissä, jotka sijaitsevat usein maaston alavimmissa osissa. Korkeimmilla paikoilla kallio on yleensä ehjempää." Tämä tarkoittaisi kallioisella tontillani jälleen kauemmas alatontille sijoittamista.
Voi valinnan vaikeutta! Löytyisikö vastauksia?