MITOITUSLASKELMA
Jos haluat voimme foorumillakin koettaa laskea rakennuksellesi lämmityksen mitoituslaskelman.
Laskema on vain suuntaa antava, eikä se maksa mitään, mutta emme takaa sen oikeellisuuttakaan!
Laskelma ei ole takuumitoitus, eikä meitä foorumilaisia millään tavalla sitova.
Luotettavamman mitoituslaskelman saat alan ammattisuunnittelijalta.
Tällaisia lähtötietoja tarvittaisiin mitoituksen tekemiseen:
- Rakennuksen sijainti Suomen kartalla? Tieto tarvitaan mitoituksen laskemiseen. Sääolosuhteet ovat Suomen alueella hyvinkin erilaisia.
- Rakentamisvuosi? Onko rinnetalo?
- Jos tiedossa, rakennuksen aikaisempi lämmitysöljyn, lämmityssähkön, polttopuun tms. vuosikulutus? Tämä tieto on varsin hyödyllinen.
- Onko patterilämmitys vai lattialämmitys?
- Ilmanvaihto, onko koneellinen iv. lämmöntalteenotolla, huippuimuri, painovoimainen ilmanvaihto?
- Lämmitettävän rakennuksen ulkomitat tai ulkoseinien yhteenlaskettu ulkopituus.
- Ulkoseinien lämpöeristeen materiaali ja paksuus, ulkoseinän kokonaispaksuus?
- Kerrosten lukumäärä (kellari, alakerta, yläkerta)?
- Lämpimien tilojen neliömäärät kerroksittain (väliseiniä yms. ei lasketa pois)?
- Huonekorkeudet kerroksittain?
- Alapohjan laatu, (maanvarainen, rossipohja jne..) sekä lämpöeristeen laatu ja paksuus?
- Yläpohjan lämpöeristeen materiaali ja paksuus?
- Millaiset ikkunat (2– vai 3 lasiset)? Onko ikkunoiden ala huomattavasti normaalia suurempi tai pienempi?
- Onko muita lämmitettäviä tiloja, esim. autotalli? Onko rakennusten välillä lämmönsiirtokanaali ja kuinka pitkä?
- Tilojen lämpötilat? (Esim. puolilämmin autotalli, jossa +12C lämpö.)
Rakennuslupa-asiakirjoissa on kohteen kuutiomäärä.
Se on yleensä ns. bruttokuutiomäärä, eli rakennuksen ulkomittojen mukainen kuutiomäärä. Siitä ole hyötyä mitoituskaskennassa.
Nettovolyymi, eli sisätilojen lämpimien kuutioiden määrä on erittäin hyödyllinen tieto. (= ulkovaipan sisäpuolelle muodostuva tilavuus kuutiometriä, m3.)
Näitä samoja tietoja kaipaavat muutkin mitoittajat, kuten esimerkiksi maalämmityslaitteita myyvät alan yritykset. Jos jotain tietoja ei ole, joutuu ne arvaamaan!