Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: Yläsäiliön lämpötila EVT752  (Luettu 7545 kertaa)

Poissa varaaja

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 2
  • Maalämpöfoorumilta tietoa
Yläsäiliön lämpötila EVT752
« : 01.09.11 - klo:17:17 »
Hei

Yläsäiliön lämpötila on näin kesäisin n. 50 astetta. Säiliön lämpötilan alarajaksi on asetettu 55 astetta. Ymmärsin manuaalista, että lämpötilaa voi nostaa yläsäiliön vastuksella Kokeilin ottaa ko. vastuksen käyttöön, mutta näyttää että sitä ei ole kytketty tai asennettu (lämpötila ei nouse ja virtamittaus näyttää nollaa). Vastaava punainen led syttyy kuitenkin; eli vastuksen pitäisi olla päällä.
Millä konstilla yläsäiliön lämpötilan saa nostettua ainakin silloin tällöin yli 55 astetta. Tai onko mitään haittaa että käyttöveden lämpötila jää alle 55 astetta kesäkautena; lämmintä käyttövettä on kuitenkin riittänyt.

Poissa eksile

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 243
  • 1002 ja toimii
Re: Yläsäiliön lämpötila EVT752
« Vastaus #1 : 01.09.11 - klo:22:33 »
Moro, mulla EVT1002.

Ekowellin pumpuissa ei ole säiliön yläosassa vastusta enää ollenkaan (ei kuulemma tarvita), joten siinä syy kun lämpö ei nouse.

Muutenkaan tolla yläsäiliön lämpötilalla ei ole merkitystä koska käyttövesi tehdään "lennossa" eli kahdella peräkkäisellä kierukalla jotka kulkevat varaajan läpi. Näin varaajan vettä ei käytetä, se on vain lämpövarantona eikä legionella vaaraa ole. Jos ja kun käyttövesi riittää niin homma pelittää.

Ekowell nostaa alasäiliön lämpötilaa yläsäiliön lämpötilan laskiessa jonkin softaan piilotetun kaavan mukaan. Tällä pyritään varmistamaan käyttöveden riittävyys myös kesällä/ei lämmityskaudella. Talven tullessa huomaat että varaajan ala- ja yläosan lämmöt ovat varsin kaukana toisistaan.

Mitkä säätöarvot sulla on säiliöille? Alasäiliön ala- ja yläraja? Entä yläsäiliön vastaavat?

Poissa varaaja

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 2
  • Maalämpöfoorumilta tietoa
Re: Yläsäiliön lämpötila EVT752
« Vastaus #2 : 02.09.11 - klo:22:51 »
Moro

Eipä tuosta taida haittaa olla. Tänään ulkolämpötila illalla oli 13 astetta ja yläsäiliön lämpötila nousi 55.3 asteeseen.
Asetukset:
Alasäiliön alaraja 35 astetta
Alasäiliön yläraja 45
Hystereesi 1
LT ero 0

Yläsäiliön alaraja 55
Yläsäiliön yläraja 70.

Rajoitetaanko lämpimän käyttöveden ylärajaa mitenkään vai onko se tuo yläsäiliön yläraja ?


Poissa eksile

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 243
  • 1002 ja toimii
Re: Yläsäiliön lämpötila EVT752
« Vastaus #3 : 03.09.11 - klo:21:19 »
Jeps, mulla nyt la iltana alasäiliö 48 ja yläsäiliö 59. Voit laittaa alasäiliön ylärajan 50 asteeseen, alarajan viet talvella niin alas kuin lämpimän käyttöveden riittoisuus antaa mahdollisuuden. Meillä se on 31 astetta.

Nosta yläsäiliön ylärajaa ylemmäs, meillä 78 astetta. Näin pumppu ei turhaan pätki jos yläsäiliön raja tulee vastaan. Noihin lämpöihin yläsäiliö menee pakkaskaudella helpostikin.

Pumpun sisällä on 3-tie venttiili (varmaankin merkki ESBE) yläsäiliöstä verkkoon menevässä putkessa, ota siitä muovisuoja pois, avaa lähin vesipiste, käännä hana kuumalle ja mitttaa juoksevanm veden lämpötilaa. Käyttöveden maksimin säädät venttiilistä hakemalla noin 50 asteeseen, putkistoon on turha syöttää lämpimämpää koska se hanalla kuitenkin lasketaan sinne mukavuusalueelle 37-38 astetta. Ja jo 50 asteinen vesi "polttaa" näpit.

Toki kannattaa aivan ensimmäiseksi avata vaikka vessan hana kuumalle ja mitata maksimilämpö, voihan olla että toi kolmitieventtiiili on jo säädetty kohdalleen.

Kuten jo aiemmin kirjoitin, Ekowell vähät välittää alasäiliön ylärajasta, jonkun kaavan mukaan se summaa ala- ja yläsäiliön lämpöjä ja sitä kautta käyttöveden riittävyyttä ja päättelee siitä mennäänkö alasäiliössä 50 asti vaikka raja olisikin 45 niinkuin sulla.

Poissa Pumpataan

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 10
  • Maalämpöfoorumilta tietoa
Re: Yläsäiliön lämpötila EVT752
« Vastaus #4 : 28.09.11 - klo:14:56 »
Kyllä Ekowell mielestäni ALAsäiliiön rajoja noudattaa. Käyntialue säätyy kyllä sisäisen kaavan mukaan eli kun yläsäiliön lämpötila on korkea alkaa käyntialue pudota alasäiliöstä katsottuna pienemmälle lämpötila-alueelle, mutta kyllä se asetettuja alasäiliön rajoja noudattaa. Ne kannattaakin laittaa aika laajaksi. Sen sijaan yläsäiliön ylärajalla ei ole absoluuttista merkitystä vaan se tuntuu olevan lähinnä syöte tuolle salaiselle kaavalle siitä, kuinka aggressivisesti käyntialuetta nostetaan yläsäiliön lämpötilan laskiessa.

t. EVT752

ps. Meillä kyllä talvisin pitkään suihkussa ollessa ollaan saatu välillä käyttövesi loppuun vaikka asetukset tapissa. Ärsyttävää. Pumpussa pitäisi ilman muuta olla ominaisuus, että se katkaisisi talon lämmityksen hetkeksi kun se huomaa kuuman käyttöveden kovaa käyttöä.

Poissa zta

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 86
Re: Yläsäiliön lämpötila EVT752
« Vastaus #5 : 29.09.11 - klo:13:03 »
Ekowell ohjaa kompressoria päälle ja pois alasäiliön lämpötilan mukaan, mutta kompressorin käyntialueen rajoihin vaikuttaa moni asia ja asetus.
Homma toimii suurinpiirtein näin:

1. Jos yläsäiliön lämpötila ylittää yläsäiliön ylärajan, niin Ekologi olettaa, että kuumaa käyttövettä riittää eikä alasäiliön lämpötilalle aseteta erityisvaatimuksia.
Tällöin:
- Kompressori käynnistyy kun alasäiliön lämpötila laskee alemmaksi kuin menovesitavoite plus LT ero, tai kun alasäiliön alaraja saavutetaan (ylempi raja on ratkaiseva). LT ero on alasäiliön ja meneveden minimiero ja sen tehdasasetus on 0.
- Kompressori pysähtyy kun alasäiliön lämpötila on noussut kompressorin käyntidifferenssin verran tai jos alasäiliön yläraja saavutetaan.
- Kun tarvitaan tosi kuumaa menovettä, kompressori käy tyypillisesti ylärajaan saakka ja käynnistyy uudelleen vasta kun kun lämpötila putoaa käyntidifferenssin verran, vaikka menovesitavoite olisi korkeampikin. (differenssistä ei siis tingitä)
- Kompressorin minimikäyntiaika ja minimitaukoaika ovat myös määrääviä tekijöitä saattavat jossakin tilanteissa ajaa lämpötilan ulos käyntialueen rajoista.
[/list]

2. Jos yläsäiliön lämpötila laskee alle yläsäiliön ylärajan, Ekologi olettaa että yläsäiliö ei pysty tuottamaan riittävästi lämmintä käyttävettä yksin, ja nostaa käyntialueen alarajaa jonkin sisäisen laskentakaavan mukaan. Tämän vaikutus on nähtävissä kompressorin ohjaustietoja –sivulla (perusnäyttö-F2-F3-F4, ”ALAR.YLÄS.MUK”). Laskenta päivittyy taustalla jatkuvasti, joten kompressorin käydessä ja yläsäiliön lämpötilan noustessa, käyntialue liukuu vastaavasti alaspäin. Tästä syystä toteutunut differenssi saattaa olla pienempi kuin asetettu parametri.

Ekowellissä taitaa siis olla älyä enemmän kuin perusinsinöörissä, mutta ei sekään aina riitä. Huomasin alkukesästä, että käyntijaksot olivat lyhyitä, ja syyksi osoittautui tämä ”käyttövesilaskenta”. Olin asettanut yläsäiliön ylärajaksi 52 astetta. Koska tulistusenegiaa ei kesällä juuri synny, yläsäiliön lämpötila laski alle tämän ja varmistaakseen käyttäveden tuottoa, Ekologi nosti käyntialueen välille 45-50 astetta. Kompressorin käynnistyttyä, kuumakaasu lämmitti yläsäiliön läpötilan aika nopeasti yli 52 asteen, jolloin kompressorin käyntialue putosi alasäiliön alarajan ja kompressorin käyntidifferenssin määräämälle tasolle ja kompressori pysähtyi. Yläsäiliön lämpötila putosi taas nopeasti alle 52 asteen ja sen seuraksena käyntialue pomppasi takaisin 45-50 asteeseen. Kompressori kävi siis usein ja lyhyitä pätkiä ja yläsäiliön lämpötila vaihteli 52 asteen paikkeilla ja alasäiliön 45 asteen hujakoilla. Korjauksena nostin yläsäiliön ylärajaa reilusti, jolloin käyntialueeksi vakiintui 45-50 astetta.
Kannattaa siis seurailla pumpun toimintaa ja tarvittaessa muuttaa joitakin asetuksia vuodenajan mukaan.