Hei. Tiedon määrän ja vakuuttavien mitoituslaskelmien innoittamana täälläkin päätettiin rekisteröityä maalämpöfoorumille.
Maalämpöön oltaisiin siirtymässä myös Vantaalle vuonna 1984 valmistuneessa omakotitalossa. Kaivon poraukseen on juuri saatu lupa kaupungilta ja maalämpöön olisi tarkoitus siirtyä osana meneillään olevaa saneerausprojektia. Pumpuksi on suunniteltu Niben invertterimallia F1255-12 tai -16 ja järjestelmä olisi tarkoitus toteuttaa yhdellä kaivolla. Vaakasuuntaisia putkia olisi tulossa noin 12m suuntaansa ja kallion pitäisi tulla vastaan 3-4m syvyydessä. Apua kaivattaisiin erityisesti valintaan pumppumallien välillä sekä kaivon syvyyden ja sopivien keruuputkien valitsemisessa, jotta päästäisiin mahdollisimman toimivaan ja kustannustehokkaaseen lopputulokseen. Invertteripumppua on ajateltu sen vuoksi, koska yläkerran lattiaan ei olisi tulossa juurikaan varaavaa massaa ja tuleva lämmitysenergian tarve on hankala arvioida. Talo sijaitsee pohjavesialueella.
Tässä vastauksia mitoituslaskelman laatimiseen liittyviin kysymyksiin:
- Rakennuksen sijainti Suomen kartalla? Tieto tarvitaan mitoituksen laskemiseen. Sääolosuhteet ovat Suomen alueella hyvinkin erilaisia.
V: Vantaa
- Rakentamisvuosi? Onko rinnetalo?
V: 1984. Kellarikerroksen seinät ovat noin 75% maan alla
- Jos tiedossa, rakennuksen aikaisempi lämmitysöljyn, lämmityssähkön, polttopuun tms. vuosikulutus? Tämä tieto on varsin hyödyllinen.
V: Talossa on 3000l varaaja, jota on lämmitetty yösähköllä. Edellisen omistajan energiayhtiöltä pyytämät kulutustiedot ovat
2015 23265kWh (20892kWh yö)
2016 22319kWh (18606kWh yö)
2017 22866kWh (19350kWh yö)
2018 23573kWh (19899kWh yö)
Talossa on vuonna 2013 asennettu Mitsubishi-ilmalämpöpumppu sekä avotakka, joka on ollut kuuleman mukaan vähällä käytöllä. Toteutuneet sähkönkulutukset vaikuttavat pieniltä talon kokoon nähden, emmekä tiedä mitä se omassa käytössämme olisi (kaksi nuorta aikuista).
- Onko patterilämmitys vai lattialämmitys?
Talon alakerran pesutiloissa ja takkahuoneessa on ollut lattialämmitys ja aputiloissa sekä autotallissa patterit. Yläkerta on ollut kokonaan patterilämmityksellä. Projektin yhteydessä alakertaan on roilotettu lämmitysputket autotallia lukuunottamatta. Autotallin lämmitys tulisi tapahtumaan mahdollisesti kattoon kiinnitettävillä lämmityspaneeleilla, joissa kierrätettäisiin samanlämpöistä vettä kuin lattiaputkissa. Myös yläkertaan tulee lattialämmitys, joka toteutetaan lämmönluovutuslevyjen avulla (harvalaudoitus, alumiiniset lämmönluovutuslevyt, putket, lattiakipsilevy, vinyylilankku). Alakerrassa lämmitysputki on 16mm 200mm jaolla ja yläkerrassa 20mm 300mm jaolla.
- Ilmanvaihto, onko koneellinen iv. lämmöntalteenotolla, huippuimuri, painovoimainen ilmanvaihto?
V: Talossa on ollut painovoimainen ilmanvaihto, jota on ollut mahdollista tehostaa liesituulettimesta ohjattavalla huippuimurilla. Projektin yhteydessä taloon asennetaan koneellinen iv. lämmöntalteenotolla (Vallox 145)
- Lämmitettävän rakennuksen ulkomitat tai ulkoseinien yhteenlaskettu ulkopituus.
Ulkoseinien yhteenlaskettu pituus on 54m (n. 16x11). Kellarissa on kylmän varastotilan seiniä noin 12m
- Ulkoseinien lämpöeristeen materiaali ja paksuus, ulkoseinän kokonaispaksuus?
V: Ulkoapäin sisälle lueteltuna (rakennuspiirrustusten ja havaintojen perusteella)
Kellari: Slammaus, 290mm paksu Leca-harkko, 50mm mineraalivilla, tervapaperi, rakennuslevy 13mm (mitattu kokonaispaksuus ~350mm). Kosteissa tiloissa harkon jälkeen 50mm styrox, ilmarako, 100mm harkko, ilmarako, koolaus, kylpyhuonekipsilevy, vedeneriste, laatat (Mitattu kokonaispaksuus ~500mm)
Yläkerta: tiili, ilmarako, Bitulit-tuulensuoja 12mm, 50mm mineraalivilla, 125mm mineraalivilla, muovinen höyrysulku, rakennuslevy 13mm (Mitattu kokonaispaksuus 320mm)
- Kerrosten lukumäärä (kellari, alakerta, yläkerta)?
V: Asuinkäytössä oleva lämmin kellari sekä yläkerta.
- Lämpimien tilojen neliömäärät kerroksittain (väliseiniä yms. ei lasketa pois)?
V: Kellarissa lämmintä asunintilaa 75m2, lämmin autotalli 37m2, lämmittämätön varastotila 21m2.
Yläkerrassa lämmintä asuintilaa 141m2. Ilmoitetut pinta-alat laskettu talon ulkoseinien sisäpuolelta
- Huonekorkeudet kerroksittain?
V: Kellari 2,5m paitsi 15m2 alueella lämpimissä tiloissa 2,1m.
Yläkerta 2,5m paitsi 28m2 alueella 2,9m
- Alapohjan laatu, (maanvarainen, rossipohja jne..) sekä lämpöeristeen laatu ja paksuus?
V: Alhaaltapäin lueteltuna Salaojasora, muovi, 100mm styrox, 80mm valu
- Yläpohjan lämpöeristeen materiaali ja paksuus?
V: Mineraalivillaa 300mm
- Millaiset ikkunat (2– vai 3 lasiset)? Onko ikkunoiden ala huomattavasti normaalia suurempi tai pienempi?
V: 3 lasia, kaasueriste lasien välissä, kiinteät karmit. Ainoastaan ikkunattomat tuuletusikkunat ovat avattavissa. Ikkunoiden ala on 15m2 yläkerrassa ja 5m2 alakerrassa. Ulko-ovia on 2kpl ja autotallin ovi.
- Onko muita lämmitettäviä tiloja, esim. autotalli? Onko rakennusten välillä lämmönsiirtokanaali ja kuinka pitkä?
V: Kellarikerroksessa on 37m2 lämmin autotalli. Kaikki tilat ovat saman katon alla.
- Tilojen lämpötilat? (Esim. puolilämmin autotalli, jossa +12C lämpö.)
V: Tiloissa pidetystä lämpötilasta ei ole tietoa. Sähkönkulutuksen perusteella talvella ollut viileämpää.
Maalämpöön siirtyminen, kuten projekti yleisemminkin toteutuu hyvin pitkälti TSI-hengessä. Jään mielenkiinnolla odottamaan apua maalämpöjärjestelmän suunnitteluun