Hyvä vertailu kyllä, Tampereen seudulla oma tönö. Itsellekkin olisi tuo 12 kW invertteri riittänyt, mutta hintaeron ollessa pieni otin tuon isomman. Hyvin käy selväksi myös lattialämmitys vs patterilämmitys ero.
Kiertoveden kanssa itsellä suurin ongelma oli se, että se söi varaajan lämpöä todella runsaasti jos se oli jatkuvasti aamusta iltaan päällä ja yöllä stopissa. Sama homma jos sitä katkoi liian pitkäksi aikaa, kierrossa ollut kylmennyt vesi pudotti varaajan lämpöä usean asteen verran kun se taas käynnistyi. Nyt tuo on asettunut niin, että keskimäärin 3 kertaa tehdään lämmintä vuorokaudessa normisuihkutteluilla ja ilman kulutusta 2 kertaa vuorokaudessa.
Liitteeksi laittaisin käppyrää, mistä tuo lämpötilanpudotus näkyy hyvin kun kiertovesi lähtee päälle yön jälkeen, mutta myupway ei nyt suostu toimimaan..
Edit.
Nyt sain käppyrää pihalle. Punaisella merkattu missä näkyy kiertoveden vaikutus illalla ja aamulla. Yön aikana aika loivalla käyrällä laskee käyttöveden lämpö kun kiertoa ei ole ja tuolla käyttöveden aloitus-lopetusrajalla (42-54) ilman kiertoa ja ilman kulutusta uutta lämmintä tehtäisiin noin vuorokauden sykleissä, varaaja on kodinhoitohuoneessa niin tuokin "hukka"lämpö tulee hyvin käyttöön ainakin pyykkejä kuivatessa. Tuo 12 delta lämpimässä käyttövedessä on osoittautunut hyväksi, pienemmällä deltalla sitä tehtäisiin vähän useammin ja alaraja on tullut ihan käyttömukavuuden mukaan. 2 viikon välein tehdään vielä legionellatappo 58 asteisella, tuota korkeampi alkaa välillä antamaan hälytystä liian korkeasta lauhduttimen tulolämpötilasta.
Moro
Mansen seutuvilla meiränki mökki, jotta sinänsä vertailukelpoisia arvoja, ainaki ulkolämpöjen suhteen.
Vastailen ny samalla kertaa sulle ja Roorille.
Veten käyttöön, meiltä on jo kersat karanneet maailmalle, jotta kaksin ollaan emännän kanssa kotosalla, jouluja lukuunottamatta.
Sit tämmösittis vanhois mökeis on kaikenlaista, esim. kellarirappujen alla piäni huane ehkä 3 neliöö, mut ei muuta lämmitystä, ku kiertovesiputket, talvella kylmää olis ku "Ryssä..helv.." ilman niitä
Mulla toi lämminvesi seilaa kyllä ylös-alas aikalailla, max-min on noin 6 tuntia (liite). Lappasen kuvassa täysin toisin.
Se miksi mulla on tollanen "pykälä" LV:n täytössä, johtuu siitä ku laittanut LV teon kahteen osaan, muuten asteminuutit romahtaa järkyttävän ales.
Roori mietti, jotta LV olis/vaatis lämpösempää ku lämmitys, äkkiseltään näyttäs jotta lämmityksen keskiarvo on korkeempi, ku LV-syöttö? (Liite).
Roori laitto taulukon Nibestä, mielestäni siinä pitää huomioida, jotta taulukko on tehty varmaankin Niben labrassa, optimiolosuhteissa?
Ite uskon, jotta aika realistista kuvaa saa näistä referenseistä?
Ennen päätöstäni maalämmöstä, keräsin niistä 37 erilaista taloa ja niiden tiedot, keskiarvoinen vuosihyötysuhde oli 3,62, itsellä se on 1/2-vuoden jälkeen 3,17. Joten jotain parannettaavaa pitäs löytää? Toki tähän ajanjaksoon sisältyy kaikennäköistä kokeilua, eri asetuksilla. 18.9 jälkeen, kun lämmitys laitettu päälle, COP keskiarvo on 3,5.
https://www.stiebel-eltron.fi/fi/referenssit/referenssit.filter1=all.filter2=all.filter3=all.sort=1.page=1.htmlTäytyy nyt pohtia tarkemmin tuota kiertovesijuttua vielä. Kiertovedessä on myös yksi rättipatteri, eli pyyhekuivain.