Tänä vuonna päätin siirtyä maalämpöön, koska taloni on 50-luvun alun omakotitalo, jossa oli öljylämmitys vuodelta -53 (koksikattila) ja poltinkin vuosimallia -62 Bentone. Sain talon omistukseeni vuosi sitten ja pannuhuoneen saneeraus oli edessä joka tapauksessa. Valtion energiavustus oli vielä houkuttimena.
Jätinkin energia-avustukseni jo huhtikuussa ja rakennusmestarin kanssa olimme vielä yhteydessä. Jostain syystä hakemus jäikin 2 metrin päässä olleen työkaverin pöydälle, joka sattui kuolemaan ja kukaan ei niitä ollut huomannut, joten tältä osin tuli usean kuukauden lykkäys, enkä avustusrahoja ole toistaiseksi vielä nähnyt, vaikka jättöpäivä oli siis jo huhtikuussa. Mutta ei hätiä.
Varsinaisesta lämpöpumpusta ja kokonaisysteemistä pyydettiin toukokuussa 4 tarjousta, jotka kaikki pyörivät välillä 20000-21000 euroa ilman asbestitöitä. Päädyimme sitten IVT-pakettiin ja sopimus tehtiin kesäkuun lopulla ja homman piti alkaa 15.8. ja olla noin viikossa valmis. Erityisenä syynä IVT:n ottamiseen oli lisäksi se, että tankeissani oleva polttoöljy sovittiin osaksi kauppahintaa yhteensä 3200 euroa. Ehdottomaksi takarajaksi sovimme 30.9. , jolloin laitteen piti olla avaimet käteen periaatteella toiminnassa ja käyttöönopastuksen takana.
Porausryhmän piti siis tulla jo elokuussa ja sitten varmasti joka viikko sekä maanantaina että keskiviikkona. Mutta ei näkynyt 30.9. eikä edes lokakuun lopulla, jolloin ryhdyin hakemaan sellaista itse todenteolla. IVT:n kanssa sovimme sitten puhelimitse tarkat metrihinnat, mihin he tulisivat mukaan ja minkä ylittävältä osalta joutuisin itse pulittamaan. Näin sain neuvoteltua Trak-porauksen kanssa 1 euron metriltä ylittävän hinnan. Eli arvelin selviäväni 2:sta 135 m reiästä siis 270 euron lisämaksulla.
Syyskuun puolessa välissä asennettiin maalämpöpumppu ja vaippavaraaja ja maksoin melkein heti hieman yli 12000 euroa näistä osista, jolla kuitilla sitten lähdin hakemaan energia-avustusta (15%), loput olivat sitten työtä ja porausta. Vanha öljylämmityssysteemi siis kytkettiin pois n 15.9. ja olimme tavallaan suorassa sähkölämmityksessä, mutta se ei vielä huolettanut syyskuussa. Mutta lokakuun alkupuolella alkoi jo huolettaa, sillä IVT:n laitteessa oli vain 6kW sähkövastus, joka ei oikein riittänyt n 400 nelimetrin vanhaan omakotitaloon. Niinpä lakkasimme käyttämästä yläkertaa ja pudotin sen lämpötilan 12 asteeseen. Näin lämpö riitti hieman paremmin asuinkerrokseen, jossa varaavalla takalla ja irtopattereilla saimme pidettyä vähintään 18 astetta lämpöä. Onneksi sitten juuri viime tingassa saimme ulkopuolisen ryhmän poraamaan maareiät ja siitä sitten muutamassa päivässä muoviputket niihin ja talo lämpimäksi. Sähkönkulutus putosi neljännekseen. Ylimääräistä sähkölaskua kertyi tästä "suoran sähkölämmityksen" ajalta liki 6000 kWh ja lisäksi meni n 300 euron puut ja briketit.
Kun sitten porauslasku tuli ja meni IVT-yhtiöön, alkoi riemu. He eivät maksaisikaan sitä! Lasku oli ehkä liian iso firman maksukykyä ajatellen ja olin pakotettu sen aksamaan suoraan, vaikka pääurakoitsija oli tämä IVT-kauppias, jolta oli tilattu kokonaisurakka. Porareikien yhdysputket oli pakko peittää käsilapioinnilla, koska maapohja oli ihan vetelänänä ja kaivuukasoissa paljon isoja kiviä. Letkuvahinko olisi ollut varma kaivuukoneella. Lähes viikon arki-illat meni ja sovittu 100 euroa pois laskusta kovin pieneltä, eikä sitä loppujen lopuksi edes tullut.
Alkuperäissopimukseen sisältynyt öljyn osto jäi vain riviksi sopimukseen ja niinpä yritän nyt kaupata yli 5000 l öljyerää, kun firma ei ostakaan niitä. Alkuperäissopimukseen sisältynyt poratuhkan poisvienti jäi myös meikäläisen kottikärryn varaan, mutta on kuulemma hyvää maanparannusainetta.
Tappiokseni varmaan jää myös vaippavaraajan kuljetuksessa lommoutunut etupaneeli.
Kaikesta jäi kyllä lommo sydämeen ja keväällä odottaa vielä mukava pesu-urakka, kun porareiästä lensi räystäisiin asti porakuraa, mutta siitä kyllä hyvitettiin porafirman toimesta mielestäni hyvin.
Summa summarum: älkää antako kytkeä vanhaa lämmityssysteemiä pois, ennen kuin pihassa on reiät valmiina. Tehkää sopimus niin tiiviiksi ja toimitussakkosiksi, ettei käy niinkuin meikäläiselle: kovassa hermopaineessa itse hankittava porausryhmä ja ryhdyttävä työnjohtajaksi ja urakoitsijaksi.
IVT:n Suomen maahantuojan ja jonkun tahon tulisi valvoa, ettei homma luisu tämmöiseksi. Nyt olen edelleen öljyn kanssa naimisissa ja sille on löydettävä ostaja. Tosin Vapon toimitusjohtaja vaatii pö:n hinnan samaksi kuin Ruotsissa eli verolliseksi ja litrahinta 95 snt litralta, joten eiköhän ostajia kohta löydy.
Kaikkiaan kuitenkin systeemi siististi asennettu ja lämmityskulut tasan 1/4 entiseen öljylaskuun verrattuna, joten kaikki edelläolleen vastoinkäymiset alkavat unohtua. Mutta toivottavasti edellä oleva voi olla jollekin edes hieman opiksi.