Mietin tuossa kun ostin Kärkkäisen alennuksesta 9m
2 Brightsolarin tyhjiöputkia että mihinkä kulmaan ne sitten asentaisin. Ajatus sitten heräsi kun tuota pohdin että paras käytännössä olisi pystyyn laittaa putket, ettei lunta kerry ja muutenkin raekuurojen, sateen ja yleisen likaantumisen kannalta paras eikä ihan niin paljoa tule hukkatuottoa kesäkuumalla. Kysymys tietysti että kuinka paljon häviää sitten tuottavuudessa? No, ainakin sellainen ajatus heräsi että pystyssä putkien takana oleva pinta-ala altistuu myös hajasäteilylle. Josko se kompensoisi sitten "huonon" kulman?
Tätä sitten lähdin tutkimaan ja keräsin kulutusdatan viimeiseltä kolmelta vuodelta (2018 tupa hieman kylmempi kun ei emäntää ollut
) ja laskeskelin sen pohjalta sitten mitä tuollaisilla putkilla saisi lämpöä aikaan suhteessa lämmitystarpeeseen ja kun otetaan huomioon että milloin sitä lämpöä sitten myös tarvitaan. Tässä liitteenä tuloksia arvioinnista, muu data Ilmatieteenlaitoksen
uusista 2020 testivuosista. Näyttäisi siltä karkeasti ottaen että tuottavuudessa ei ole eroa ja ylituotantoa (ylikuumentumisen minimoimiseksi) on vähemmän. Joten taidan pistää putket pystyyn niin ei tarvitse olla lumia harjailemassa. Laiska kun olen!
Jos tulee mieleen jotakin mitä voisi parantaa niin kaikki palaute tervetullutta.
Edit: Mietin tuota putkien taustan saamaa säteilyä ja laskin sittenkin tuosta Ilmatieteenlaitoksen testivuosista pohjoisen kertoimilla tuon taustan enkä vaakapinnan hajasäteilystä kuten ensimmäinen versio.
Lukemat:
Kuvaajat: